Efter 15 Är som rökare, kÀnde jag att det var dags att dela med mig av detta inlÀgget.  Som rökare var jag alltid medveten om hur Àckligt man luktade,  men det Àr inte förrÀn jag slutade röka helt som jag insÄg hur vidrig cigarett lukten faktist Àr. Hur jobbigt det Àr att sitta & andas in cigarett rök frÄn andra som röker. Det Àr inte ett dugg jÀvla trevligt. Som rökare vet man att det inte Àr bra för en, man Àr medveten om alla nackdelar med rökning ÀndÄ sÄ gör man det. Under alla Ären som jag rökte försökte jag hitta en bra anledning varför rökning var bra, det lÀr inte förvÄna er nÀr jag sÀger att jag aldrig hittade en bra anledning utan snarare tvÀrtom. IstÀllet hittade jag bara en massa anledningar varför jag borde sluta. Men jag var fast, det gjorde det inte heller lÀttare att jag var omgiven av rökare. Min man, mina bÀsta vÀnner, min lilla syster ja hela mitt umgÀnge. PÄ vÄra fester var det som vÀrst, det var bokstavligen en rökfest. Ni kan aldrig tÀnka er mÀngden med cigaretter som röktes under en och samma natt. Nu i efterhand mÄr jag bara illa av tanken. Under Ären innan jag slutade röka helt hade jag haft perioder dÄ jag helt enkelt inte orkade röka visa dagar. Jag var trött pÄ lukten och allt som hade med cigaretter att göra. Dom fick mig att mÄ illa och spyfÀrdig. Jag Àr övertygad att det var ett sÀtt för min kropp att sÀga ifrÄn.  Jag var trött pÄ att mitt hÄr och alla mina klÀder konstant luktade rök, nÄgot som i lÀngden inte alls var frÀscht.

I slutet av februari mÄnad vaknade jag upp en tidig morgon och beslutade mig för att inte röka mer. Utan nÄgra hjÀlpmedel som helst eller cold turkey som amerikanerna sÀger. Slutade rakt av utan nÄgon nedtrappning, de första 2 - 3 dagarna var smÄtt jobbiga men absolut ingenting som jag inte kunde klara av eftersom jag var sÄ bestÀmd. Att dessutom se min man tÀnda en cigarett och se honom röka bort sitt liv gjorde mig bara Ànnu mer motiverad. Jag Àr STARK, jag vill INTE röka mer, jag KAN DETTA. Abstinensen kickade in efter exakt 1 vecka och dÄ var den som starkast men efter att ha tagit mig igenom den dagen sÄ försvann abstinensen helt. Efter det var det lÀtt som en plÀtt, dagarna gick och plötsligt hade det gÄtt Ànnu en vecka, sedan hela mÄnaden och plötsligt ett halv Är. 

Idag Àr jag inne pÄ min 9e mÄnad som rökfri &  sÄ hÀr bra har jag inte mÄtt pÄ lÀnge!  Min hy Àr inte lika torr och grÄglÄmig, mitt doftsinne Àr lÀttare och jag kan gÄ upp för mina trappor utan att flÄsa ihjÀl mig. Maten smakar godare och nÀr jag tar ett glas moscato kÀnner jag inte behovet av att röka för det smakar minst lika gott. Och jag sparar mina pengar.  IstÀllet för att lÀgga 50 kronor pÄ ett cigarett paket köper jag istÀllet rosor eller ansiktsmasker pÄ eBay.  

Till er som röker :  jag skulle kunna ge er miljontals olika anledningar varför ni ska sluta röka men jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att ni redan vet dom. NĂ€r du röker Ă€r det som att du bokstavligen röker upp dina pengar. Det Ă€r lika bra att rulla ihop en 50lapp och tĂ€nda eld pĂ„ den för det Ă€r precis det du gör varje gĂ„ng du köper ett paket cigaretter. TESTA! Det Ă€r precis samma sak, ska du se. Jag uppmanar er som röker till att sluta röka, det ger dig absolut ingenting, noll, zero, nada, niente.  Om du vill sluta sĂ„ gör det för dig sjĂ€lv inte för att andra vill. Du kan om DU vill. ♄

 

DET HÄR HJÄLPTE MIG : 

√ Ta en dag i taget.

√ Trappa inte ner, sluta omedelbart.

√ NĂ€r abstinensen kikar in distrahera dig dĂ„ med nĂ„got annat. 

√ Ett röksug hĂ„ller sig bara i nĂ„gra minuter, du klarar detta ! 

√ Du kan om du vill.

√ Undvik vissa situationer, typ som fester eller liknande. Iallafall tills du kĂ€nner att du klarar av det. 

√ Gör det för dig sjĂ€lv, för din hĂ€lsa & din framtida kropp. 

√ Prata om det, berĂ€tta för dom som stĂ„r nĂ€ra dig.

√ Belöna dig sjĂ€lv.

√ VAR STOLT !