Även om jag pushar 30 , vilket jag bli i Ă„r sĂ„ Ă€r Disney filmer nĂ„got som fortfarande ligger varmt om hjĂ€rtat och nĂ„got som jag fortfarande tycker om. Och det Ă€r okej, jag fĂ„r lov att vara "barnslig" ett tag till och njuta av Disney filmer tillsammans med mina bĂ€sta vĂ€nner som Ă€r precis likadana som mig. Vilken tur att vi delar samma fascination över vackra mysiga Disney filmer !  VĂ„ra myskvĂ€llar kan bestĂ„ av ett glas rosĂ© och en Disney klassiker och Ă€ven om det kan lĂ„ta fullkomligt absurt i en dels öron sĂ„ Ă€r det sanningen.
 
Ni som Àr födda pÄ 80/90 talet hade förmodligen precis som jag en samling pÄ en massa VHS filmer (videoband), med massor med Disney klassiker. Jag vet att jag hade i stort sett vart enda tecknad Disney film som fanns pÄ den tiden. Idag Àven om vhs filmer Àr ett minne blott och har blivit ersÀtta först med dvd skivor och sedan massor med streaming sidor sÄ Àr faktiskt jag en av de fÄ som fortfarande köper dvd filmer. Jag Àlskar att samla pÄ dvd filmer men ocksÄ för att kvalitén kan mÄnga gÄnger inte ens jÀmföras med dom som man hittar pÄ nÀtet. I detta inlÀgget delar jag med mig av mina top 10 favorit Disney filmer, som egentligen Àr mÄnga mÄnga fler..
 
 
 
 
 
 
Hocus Pocus
Jag sÄg den för första gÄngen nÀr jag var runt nio Är gammal, trots Ären sÄ finns det inte charmigare hÀxfilm Àn denna. UtstrÄlningen, karaktÀrerna, historian charmade mig helt. Och som Àn idag hÄller i sig och som har blivit ett mÄste vid varje halloween. Hocus Pocus kom ut 1993 och handlar om systrarna Anderson - de  tre hÀxorna Winifred, Sara och Mary som pÄ allhelgonaafton 1693 hÀngs av byborna i Salem, Massachusetts. 300 Är senare ÄteruppstÄr de, fast beslutna att hÀmnas. I rollerna ser vi stora skÄdisar som Bette Middler och Sarah Jessica Parker som spelar Carrie i Sex and the city. Hocus Pocus Àr bland de bÀsta hÀxfilmerna som nÄgonsin gjorts i decennier enligt mig. Det ryktas att det ska komma en andra film av Hocus Pocus eller en ny version men jag tvivlar stort pÄ att den kommer att vara lika bra som orginalet. 
 
 
Tower Of Terror
Är en skrĂ€kis/thriller film frĂ„n 1997 baserad pĂ„ en Ă„kattraktion vid namn The Twilight Zone Tower of Terror, pĂ„ Disneys Hollywood studios i Florida. I filmen ser vi grymma skĂ„disar som Kristen Dunst och skĂ„disen frĂ„n "Ă€lskling, jag krympte barnen". Filmen handlar om skvallerreportern Buzzy som vill försöka komma bort frĂ„n sin dĂ„liga rykte som reporter och skriva nĂ„got seriöst. Han börjar undersöka en hĂ€ndelse dĂ€r fem personer, inklusive en populĂ€r barnstjĂ€rna, försvann i hissen pĂ„ Hollywood Hotel Ă„r 1939. 60 Ă„r senare ska Buzzy och Anna spela in en film pĂ„ det övergivna Hotellet men dom inser ganska snabbt att de inte Ă€r ensamma i hotellet.
 
Cinderella ( 1997 & 2015 ) 
Med sÄ mÄnga olika versioner under bÀltet har jag tvÄ Askungen filmer som jag gillar, den första filmen Àr frÄn 1997 och Àr med vÀrldsstjÀrnan Whitney Huston och sÄngerskan Brandy. Jag Àlskar den musikaliska versionen av askungen och att dom har gÄtt ut lite utan för ramarna och gjort en annorlunda version av sagan. 
Den andra filmen Àr den senaste och nyaste versionen som kom ut 2015, tÀnk att det redan har gÄtt 3 Är sedan dess ! DÀr med den vackraste versionen med fantastiska miljöer, scenografier och massor med romantik , magi och glitter sÄ klart. Precis som Askungen ska vara ! 
 
The parent Trap
Är en mysig och rolig familje komedi med Lindsay Lohan i huvudrollerna som spelar bĂ„de Annie som bor i London med sin mamma och Hallie som bor i Kalifornien med sin pappa. De elvaĂ„riga flickorna kĂ€nner inte varandra, men de Ă€r tvillingar. NĂ€r de trĂ€ffas pĂ„ ett lĂ€ger över sommaren bestĂ€mmer de sig för att byta platser med varandra och försöka Ă„terförena sina förĂ€ldrar. Filmen kom ut för 20 Ă„r sedan 1998. 
 
Beauty and the beast
Som barn sÄ Àlskade jag den tecknade filmen och mÄste minst ha tittat pÄ den 100 gÄnger. SÄ nÀr nyheten bröt ut att det skulle komma en verklig film med riktiga skÄdisar var lyckan hel. Det var nÄgot jag lÀnge hade vÀntat pÄ. Filmen var vacker pÄ alla sÀtt och att fÄ se hur dom fick med alla smÄ detaljerna gjorde filmen Ànnu bÀttre. Det Àr en film i sann Disney anda. 
 
 
 
 
 
 
Honey, i shrunk the kids. 
Vem kommer ihÄg den komiska uppfinnaren som krömp bÄde sina och grannens barn med en elektromagnetisk förminskningsstrÄle av misstag, sÄ dom hamnade  i deras trÀdgÄrd och fick uppleva en massa Àventyr ? Och som sedan mÄste förklara för sin fru Diane det allvarliga misstaget och dÀrav sÀger Wayne orden som blivit filmtiteln. Den hÀr gammla klassikern visas Àn idag pÄ tv, och brukar gÄ pÄ tv nÄgra gÄnger om Äret speciellt pÄ helgerna. Faktum Àr att inte för sÄ lÀnge sedan sÄ gick pÄ kanal 5 eller nÄgot liknande. Den hÀr filmen kom ut den 23 juni 1989, dÄ var jag knappt ett Är gammal ! 
 
The Santa Claus
En av mina absoluta favorit julfilmer genom tiderna, den hÀr filmen kom först ut Äret min lillasyster föddes 1994. The Santa Claus filmerna bestÄr av tre filmer och jag gillar alla lika mycket. I den första filmen fÄr vi trÀffa Scott Calvin som Àr ingen perfekt pappa och julaftonen med sonen Charlie blir lÄngt ifrÄn en succé. Mitt i natten ramlar en misstÀnkt inbrottstjuv ner frÄn taket och han har en röd drÀkt pÄ sig, och det stÄr en slÀde med renar pÄ taket. Scott lÄter sig övertalas av Charlie att ta pÄ sig tomtedrÀkten och de beger sig ivÀg pÄ en magisk resa pÄ julnatten. Det visar sig att det var Jultomten som Scott överraskade och nÀr han tog pÄ sig tomtedrÀkten accepterade han att bli Tomten. 
 
Frozen
Trots att det Àr en relativt ny och modern film sÄ tycker jag att det Àr bland de finaste disney filmerna som har gjorts. Frost handlar om systrarna Elsa och Anna , tvÄ prinssesor som har lÀnge levt i isolering för att Elsa som barn inte kunde kontrollera sin ismagi. NÀr deras förÀldrar dör och Elsa kröns till drottning förlorar hon kontrollen igen och rÄkar frysa hela kungariket. Hon flyr mot bergen efter att ha sett folkets reaktion mÄste Anna  hitta henne och övertyga henne om att lÄta sommaren komma tillbaka. Till sin hjÀlp har hon Kristoff, hans ren Sven och snögubben Olaf. En fantastisk vÀlskrivet berÀttelse med underbara karaktÀrer,  som Olaf till exempel som man kan bara Àlska!  Annledningen till att jag gillar denna filmen sÄ mycket Àr för att jag pÄ nÄgot sÀtt identifierar mig och kÀnner igen mig i Elsa's personlighet , ilskan, sorgen, handlingar, och kÀnslor.  Och Anna som Àr precis allt det min lilla syster Àr - lite smÄ knÀpp, glad, positiv och som vill inget annat Àn att hitta kÀrleken. Men framför allt deras vackra relation vilket jag ocksÄ har med min lilla syster. 
 
 
The Little Mermaid
Är Ă€nnu en gammal goding frĂ„n 1989 baserad pĂ„ den klassiska sagan "Den lille havfrue" av Hans Christian Andersen frĂ„n 1837.  som man vĂ€xte upp med men som jag Ă€n idag tycker om. Och jag vĂ€ntar ivrigt pĂ„ den nya otecknade filmen som enligt rykten ska komma snart. Ariel minns vi alla, den lilla rödhĂ„riga sjöjungfrun med magisk sĂ„ngröst som rĂ€ddar prins Eric en stormig natt ifrĂ„n att drunka och som sedan blir kĂ€r i honom. Ariel drömmer om ett liv ovanför ytan bland mĂ€nniskor, ett folk som hennes far, havskungen Triton hatar. Och den elaka havshĂ€xan vid namn Ursula fĂ„r vi inte heller glömma. 
 
The Haunted Mansion
En gammal familjeskrÀckis komedi frÄn 2003 med berömda skÄdespelare som Eddie Murphy och Jennifer Tilly frÄn Chucky filmerna. Filmen handlar om fastighetsmÀklaren Jim Evers hans fru Sara, och de bÄda barnen Michael och Megan som Äker för att titta pÄ Gracey Manor, ett gammalt förfallet hus, som Jim hoppas fÄ sÀlja. Men efter ett regnovÀder tvingas familjen att övernatta natten pÄ slottet, som i efter hand börjar upptÀcka att saker och ting inte Àr som det ska. Huset visar sig vimla av spöken och vÄlnader, och för att rÀdda sin fru och barn undan alla husets fasor, mÄste Jim hitta ett sÀtt att hÀva en gammal förbannelse.
 
Dessa var mina top 10 favorit filmer men andra stora favoriter som jag inte fÄr glömma Àr Peter Pan, Flubber, Malificent, Aladdin, Snö Vit och de sju dvÀrgarna , Törnrosa, Lady och Lufsen, Ringaren i Notre Dame, 101 Dalmatinerna, Aristocats , Förtrollad och Mary Poppins !