SPONSRAD INLÄGG

 


Är du en historiefantast som jag och planerar att besöka Auschwitz i Ă„r ? Glöm dĂ„ inte att boka en  svensk guide för att fĂ„ ut det maximala utav din vistelse. EnjoyPolen Ă€r en av de företag som erbjuder guidade turer till bĂ„de grupper och individuella turister vare sig du vill besöka Auschwitz koncentrationslĂ€ger, saltgruvorna eller vill utforska stan. Dem hjĂ€lper dessutom med allt frĂ„n enkla hotellboknigar till transfer frĂ„n och till flygplatsen om man behöver det och andra stĂ€llen. Behöver du hjĂ€lp att ordna en utflykt och vet inte riktigt hur du ska gĂ„ tillvĂ€ga , det hjĂ€lper dom dig ocksĂ„ med ! En av de populĂ€raste platserna att besöka i Krakowtrakten Ă€r koncentrationslĂ€gret Auschwitz-Birkenau vilket jag gjorde 2014. 
 
Auschwitz-Birkenau - platsen för en av de största massmorden i historien. Om du Àr en av dom som har vÀxt upp under de senaste 40 Ären har du antagligen studerat andra vÀrldskriget i skolan, du har sett Schindlers list ett par gÄnger och du har lÀst pojken med den randiga pyjamasen. Du har hört om förintelsen och Auschwitz. Men nÀr man anlÀnder till den plats dÀr allt hÀnde och gÄr genom dessa grindar fÄr en att inse att man vet ingenting. Att veta fakta betyder inte att du vet historien. Och att Àven fakta tar en annan aspekt nÀr du stÄr pÄ platsen dÀr allt Àgde rum. Det finns sÄ mycket att lÀra sig och ta in.  
 
 
 
 
 
NĂ€r jag besökte Auschwitz tillsammans med min pappa och lilla syster för cirka fyra Ă„r sen styrde vi upp hela vĂ„r resa sjĂ€lv, vi tog oss sjĂ€lva till Auschwitz med tĂ„g som ligger 60 mil utanför Krakow och hade ingen som guidade oss. Eftersom vi var dĂ€r pĂ„ egen hand hamnade vi en stor grupp som skulle gĂ„ igenom hela koncentrationslĂ€gret. Det var inte dĂ„ligt men det var lite jobbigt med en sĂ„dan stor grupp, dĂ„ man ibland tappade bort sig frĂ„n gruppen, eftersom vid visa tillfĂ€llen kunde det gĂ„ ganska snabbt och man ville ta sig tiden att lĂ€sa och titta pĂ„ de olika platserna vi fick se. Att guiden dessutom pratade lite halv knarrig engelska gjorde inte turen lĂ€ttare. Det Ă€r dĂ€rför jag rekommenderar att man tar hjĂ€lp av en svensktalande guide Ă€ven om man kan engelska. Överall sĂ„ var det min första resa till Krakow, en vĂ€ldigt kylig sĂ„dan samtidigt som den var lĂ€rorik och tung pĂ„ samma gĂ„ng. En resa som satte sina spĂ„r. Krakow Ă€r den perfekta staden om man gillar god mat, kultur, vacker arkitektur och historia. 
 
 
 
 
 
Bilderna Àr tagna av mig nÀr jag besökte Auschwitz 2014.
 
 
 
 Detta inlÀgg Àr ett samarbete med EnjoyPolen.com, men som alltid Àr alla Äsikter 100% Àrliga & mina.*