VARNING FÖR ETT LÅNGT & KÄNSLIGT ÄMNE... 
 
 
 
 
 
Varje dag fĂ„r jag mĂ€ngder med följar förfrĂ„gningar frĂ„n olika instagram konton med fokus pĂ„ piratkopior. Det Ă€r en av de största anledningar till att jag idag har gjort mitt Instagram konto privat. Jag blir mörkrĂ€dd av alla dessa instagramkonton & önskar att Instagram hade mer strikta regler. Det Ă€r inte okej och de blir allt fler för varje dag. 
 
 
NĂ€r jag var yngre brukade jag köpa vĂ€skor frĂ„n modekedjior som H&M,  Gina Tricot och Bershka. Jag tyckte om dom och kunde oftast hitta riktigt snygga vĂ€skor, dĂ€r emot var kvalitĂ©n inte den bĂ€sta. Med tiden tröttnade jag pĂ„ att mina vĂ€skor snabbt gick sönder, det kunde vara att tyget sprack, axelremet gick av eller stygnen gick upp.  Plusade man ihop alla pengarna man kunde lĂ€gga pĂ„ en vĂ€ska under ett helt Ă„r sĂ„ blev det en hel del pengar till slut. Jag har alltid haft en förkĂ€rlek för dyra vĂ€skor sĂ„ det var inget konstigt för mig att satsa pĂ„ dyra vĂ€skor istĂ€llet.  Tidlösa vĂ€skor som hĂ„ller lĂ€ngre och som har ett vĂ€rde, som man sedan kan sĂ€lja vidare om man nĂ„gon dag skulle tröttna.
 
 
Jag Ă€r inte felfri, vid flera tillfĂ€llen köpte jag faktiskt piratkopierade prylar. Vilket aldrig kĂ€ndes bra för jag kunde anvĂ€nda vĂ€skan vid max tvĂ„ tillfĂ€llen för att sedan gömma den lĂ€ngst inne i garderoben, och plocka fram skĂ€mskudden. Jag kom till instinkt ganska snabbt att piratkopior var inte nĂ„got för mig och jag kunde inte förmĂ„ mig sjĂ€lv att gĂ„ runt med en piratkopierad vara. Det kĂ€ndes verkligen inte bra för jag kunde helt enkelt inte stĂ„ för det. Jag kunde inte bĂ€ra den med stolhet, Jag visste att det var fel men mer Ă€n sĂ„ visste jag inte för jag var okunnig.  Det Ă€r skit enkelt att köpa piratkopierade produkter men det Ă€r Ă€nnu svĂ„rare att göra sig av med dom eftersom det Ă€r olagligt att sĂ€lja piratkopior. SĂ„ alla dom pengarna man lĂ€gger pĂ„ piratprylar fĂ„r man sĂ€llan tillbaka.  Och det var inte förens jag fördjupade mig i  Ă€mnet och började lĂ€sa pĂ„ som jag först insĂ„g hur stort detta egentligen Ă€r  och den stora problematiken i det hela och dĂ„ mĂ„dde jag bara illa. 
 
 
 
 
YSL BLOGGER BAG | HÄR 
 
 
MĂ„nga förknippar piratkopior med stackars barn som jobbar flera timmar under hemska förhĂ„llanden i fruktansvĂ€rda miljöer för en skit lön men det Ă€r sĂ„ mycket mer som ligger bakom. Baksidan av piratkopior handeln Ă€r mörk och vidrig. Barnen Ă€r bara ett verktyg som dessa kriminella utnyttjar för att fĂ„ jobbet gjort och en del av barnen blir till och med tvingade utan att fĂ„ nĂ„got betald. I verkliga livet Ă€r det karteller och andra ligor som tillverkar dessa piratkopior för att kunna finansiera sina kriminella verksamheter.  SĂ„ den dĂ€r ursĂ€kten  "Äsch vad gör det om jag köper en piratkopieradvĂ€ska, det skadar inte nĂ„gon bla bla " funkar inte, för medvetet eller omedvetet nĂ„gonstans vet man att det Ă€r fel. Genom att köpa piratkopior hjĂ€lper vi dessa kriminella organisationer att fortsĂ€tta finansiera deras drogsmuggling - vapenhandel och pengatvĂ€tt. Piratkopierade varor tillverkas i en bransch utan insyn eller kontroll, i fabriker dĂ€r arbetarna oftast Ă€r illegala invandrare helt utan rĂ€ttigheter. MĂ€nniskohandel, vĂ„ld och droger Ă€r vanligt förekommande. Det finns skrĂ€ckrapporter om fabrikslokaler som stinker av kemikalier och dĂ€r de slutkörda unga anstĂ€llda gĂ„r pĂ„ metaamfetamin för att orka arbeta. 
 
Jag vet att mĂ„nga resonerar "en Louis Vuitton vĂ€ska kostar 9000 kr nĂ„got jag aldrig kommer ha rĂ„d med, sĂ„ det Ă€r lika bra att jag lĂ€gger 500 pĂ„ en kopia istĂ€llet, ingen kommer Ă€ndĂ„ att mĂ€rka". Varför tĂ€nker vi sĂ„ nĂ€r det kommer till mĂ€rkesprylar? För inte tĂ€nker vi sĂ„ nĂ€r det kommer till bilar eller mat ? "Äsch jag har inte rĂ„d med en egen bil sĂ„ jag snor nĂ„gon annans". Varje Ă„r förlorar dessa modehus miljoner till dessa kriminella organisationer. Vi kanske inte tĂ€nker lĂ€ngre Ă€n vĂ„ra nĂ€sor men hur skulle det kĂ€nnas för dig om du designade din egen vĂ€skkollektion men nĂ„gon annan kopierade dom och tjĂ€nade pengar pĂ„ det ? Det Ă€r precis samma sak, det Ă€r med andra ord ocksĂ„ stöld. Ja, dessa modehusen mĂ„ tjĂ€na oĂ€ndligt med pengar men det gör det inte mer rĂ€tt det Ă€r fortfarande fel. 
 
 
 
 
 
SPEEDY BANDOULIÈRE 25 BLACK MONOGRAM EMPREINTE | HÄR
( Min bff's fina vÀska )
 
 
Summan av kardemumman man blir inte lyckligare av piratkopior. Skillnaden med att köpa Ă€kta och kopia Ă€r GIGANTISK. NĂ€r man köper Ă€kta varan sĂ„ kĂ€nns det underbart, frĂ„n sjĂ€lva upplevelsen, till att gĂ„ in i affĂ€ren, vĂ€lja ut vĂ€skan man vill ha, betala för den och bĂ€ra den med stolthet.  SĂ„ spara dina pengar Ă€ven om det tar veckor, mĂ„nader, Ă„r och köp den riktiga istĂ€llet. Du kommer att kĂ€nna dig sĂ„ stolt, för du kommer att minnas hur hĂ„rt du jobbade för den. Är man inte villig att lĂ€gga den summan som vĂ€skan, plĂ„nboken eller skorna faktiskt kostar, sĂ„ ska du helt enkelt inte ha det.
 
Jag uppmanar alla er som köper eller kĂ€nner folk som köper piratkopior att sluta med det, ge inte era pengar till dessa kriminella. Jag vet att det kan vara svĂ„rt att lĂ„ta bli frestelsen med att köpa piratkopierade produkter speciellt nĂ€r priserna Ă€r sĂ„ billiga som en flaska prosecco. PĂ„ semesterorter vĂ€rlden över kryllar det av dĂ„liga kopior av lyxprodukter. Louis Vuitton , Chanel och CĂ©line-liknande vĂ€skmodeller med Prada-loggor som sĂ€ljs pĂ„ gatorna. Köp inte dessa.
Enligt svensk lag Ă€r det inte olagligt att som konsument köpa en piratkopia. Men om du handlar piratkopior pĂ„ plats i ett annat land som tex Italien kan det leda upp till vĂ€ldigt dyra böter. Blir du pĂ„kommen med att köpa en mĂ€rkeskopia kan du fĂ„ böta sĂ„ mycket som 10 000 euro eller cirka 90 000 svenska kronor. NĂ„got jag tycker att alla europeiska lĂ€nder borde ha. MĂ„nga inser inte den stora problematiken kring detta och sidor som Wish, Aliexpress och Ebay som bara gör det vĂ€rre. Om du inte har rĂ„d med en LV, Chanel, Gucci , Prada vĂ€ska sĂ„ ska du inte ha en LV, Chanel, Gucci, Prada-vĂ€ska helt enkelt. GĂ€ller samma sak oavsett produkt. 
 
 
HĂ€r hittar ni mer information om Piratkopior. -   Tullverket  | HallĂ„Konsument.