
Â

Â
. . . .
Â
Ă
h trodde mitt inlÀgg hade kommit upp tidigare under dagen men inte! Aja, hÀr kommer receptet pÄ GrÀddkolan för er som ville ha den. :) GrÀddkola Àr gott men ocksÄ nÄgot man kan ge bort i fina askar eller förpackingar till barnen i familjen eller till vÀnner. Jag gav bort till mina tjejer eftersom dom har lite av en söt tand. Dom Àlskade dom!
Â
Du behöver:Â
Â
†3 dl vispgrÀdde
†50 gram smör
†2 dl socker
†1.5 dl ljus sirapÂ
†BakplÄtspapper
Â
Â
SÄ hÀr gör du:
Â
AnvÀnd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars Àr det lÀtt att kolan kokar över eller att det brÀnner fast. Blanda samman grÀdde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Jag brukar ha i lite kakao. SÀtt spisen pÄ nÀst höga vÀrmen sÄ att allt smÀlter koka sedan i medel högvÀrme i 30 minuter sÀnk dÀrefter vÀrmen till det lÀgsta och lÄt det fortsÀtta koka i 15  minuter. Smeten kommer att bubbla upp rejÀlt men det Àr bara att lÄta den koka, rör om försiktigt dÄ och dÄ. Jag brukar koka min grÀddkola i 45 minuter. Var försiktig sÄ att du inte kokar den för lÀnge eller för hög vÀrme dÄ Àr det lÀtt att det blir knÀck istÀllet. HÄrt som daim typ.
Â
För att vara sĂ€ker pĂ„ att kolan Ă€r klar kan man göra en enkel kultest. HĂ€ll upp ett glas med kallt vatten , ta sedan lite smet pĂ„ en tesked och droppa det i det kalla vattnet. Ta sedan upp smeten med fingarna. Om smeten gĂ„r att forma sĂ„ Ă€r den klar , smaka gĂ€rna pĂ„ den.Â
Â
Jag tar sedan en aluminum form som jag har satt in i kylen under tiden för att kallna, klipper ut en bit bakplĂ„tspapper som jag sedan klĂ€r formen med och hĂ€ller i kola smeten. Sedan sĂ„ lĂ„ter jag det kallna ett tag i kylen. Jag brukar lĂ„ta det kallna ett par timmar. SĂ„ lĂ€nge behöver man inte vĂ€nta om man inte vill. Jag har anvĂ€nt mig av detta receptet men Ă€ndrar pĂ„ det lite efter egen smak.Â
Â
Â
GrĂ€ddkola som jag gav bort till mina fina tjejer. â„Â
Â

Â
Â