. . . .
 
Åh trodde mitt inlĂ€gg hade kommit upp tidigare under dagen men inte! Aja, hĂ€r kommer receptet pĂ„ GrĂ€ddkolan för er som ville ha den. :) GrĂ€ddkola Ă€r gott men ocksĂ„ nĂ„got man kan ge bort i fina askar eller förpackingar till barnen i familjen eller till vĂ€nner. Jag gav bort till mina tjejer eftersom dom har lite av en söt tand. Dom Ă€lskade dom!
 
Du behöver: 
 
❀ 3 dl vispgrĂ€dde
❀ 50 gram smör
❀ 2 dl socker
❀ 1.5 dl ljus sirap 
❀ BakplĂ„tspapper
 
 
SÄ hÀr gör du:
 
AnvÀnd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars Àr det lÀtt att kolan kokar över eller att det brÀnner fast. Blanda samman grÀdde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Jag brukar ha i lite kakao. SÀtt spisen pÄ nÀst höga vÀrmen sÄ att allt smÀlter koka sedan i medel högvÀrme i 30 minuter sÀnk dÀrefter vÀrmen till det lÀgsta och lÄt det fortsÀtta koka i 15  minuter. Smeten kommer att bubbla upp rejÀlt men det Àr bara att lÄta den koka, rör om försiktigt dÄ och dÄ. Jag brukar koka min grÀddkola i 45 minuter. Var försiktig sÄ att du inte kokar den för lÀnge eller för hög vÀrme dÄ Àr det lÀtt att det blir knÀck istÀllet. HÄrt som daim typ.
 
För att vara sÀker pÄ att kolan Àr klar kan man göra en enkel kultest. HÀll upp ett glas med kallt vatten , ta sedan lite smet pÄ en tesked och droppa det i det kalla vattnet. Ta sedan upp smeten med fingarna. Om smeten gÄr att forma sÄ Àr den klar , smaka gÀrna pÄ den. 
 
Jag tar sedan en aluminum form som jag har satt in i kylen under tiden för att kallna, klipper ut en bit bakplÄtspapper som jag sedan klÀr formen med och hÀller i kola smeten. Sedan sÄ lÄter jag det kallna ett tag i kylen. Jag brukar lÄta det kallna ett par timmar. SÄ lÀnge behöver man inte vÀnta om man inte vill. Jag har anvÀnt mig av detta receptet men Àndrar pÄ det lite efter egen smak. 
 
 
GrĂ€ddkola som jag gav bort till mina fina tjejer. ♄