STRÖ ÖVER LITE HAVSSALT
 
 
 
GRÄDDKOLA MED HAVSSALT
 
. . . 
 
Jag har under hela helgen stått i köket hela dagarna och bakat julig hundgodis till min Richie och kokat gräddkola. Det är så mysigt men framförallt roligt ! Gräddkola är så gott så det har blivit en form av tradition hemma hos oss att göra varje jul. Jag kokar gräddkolan medans Brownie äter den, haha precis så går det till.
 
Jag har under åren kokat vanlig gräddkola, gräddkola med choklad och nötter. Variationen och recepten är många så i år ville jag pröva göra gräddkola med en gnutta havssalt för att bryta av lite den söta smaken. Jag kan tycka att gräddkola ibland kan vara lite för söt i smaken, så den här kolan blev precis som jag förväntade mig att den skulle bli och mannen i huset älskade det ! Den smakade sådär härligt söt med en sting salt, inte för saltigt men så där perfekt på gränsen. 
 
Har man inte kokat gräddkola tidigare så kan det ibland vara lite klurigt men så fort man har fått in tekniken så är det super enkelt. Gräddkolan ska alltid kokas på medelhög värme och i en tjockbottnad kastrull så att den inte rinner över. Under tiden kolan kokas så ser du när den börjar bli lite mörkare i färgen samt att den börjar bli tjockare. 
 
 
 fortsätt scrolla neråt för receptet 
 
 
 
 
WHAT YOU DO :
( så här gör du )
 
  1. Lägg ett bakplåtspapper i en form,  jag använde mig av en form på cirka 20 x 28 centimeter. 
  2. Blanda smör, grädde, socker och sirap i en djup gryta. Koka upp under omrörning i 30 - 45 minuter. Smeten kommer att bubbla upp rejält men det är bara att låta den koka.  Rör om då och då.

  3. Ta grytan från värmen. Häll kolasmeten i formen låt den stelna lite innan du strör över havssaltet. Sätt sedan kolan in i kylen i 4 - 5 timmar och skär sedan kolan i bitar. Och slå in dem i smörpapper och förvara i en kakburk. Ta - da!  
 
 
 
 
glöm inte nu att gilla mitt inlägg! :)
xoxo ♥