Efter 15 år som rökare, kände jag att det var dags att dela med mig av detta inlägget.  Som rökare var jag alltid medveten om hur äckligt man luktade,  men det är inte förrän jag slutade röka helt som jag insåg hur vidrig cigarett lukten faktist är. Hur jobbigt det är att sitta & andas in cigarett rök från andra som röker. Det är inte ett dugg jävla trevligt. Som rökare vet man att det inte är bra för en, man är medveten om alla nackdelar med rökning ändå så gör man det. Under alla åren som jag rökte försökte jag hitta en bra anledning varför rökning var bra, det lär inte förvåna er när jag säger att jag aldrig hittade en bra anledning utan snarare tvärtom. Istället hittade jag bara en massa anledningar varför jag borde sluta. Men jag var fast, det gjorde det inte heller lättare att jag var omgiven av rökare. Min man, mina bästa vänner, min lilla syster ja hela mitt umgänge. På våra fester var det som värst, det var bokstavligen en rökfest. Ni kan aldrig tänka er mängden med cigaretter som röktes under en och samma natt. Nu i efterhand mår jag bara illa av tanken. Under åren innan jag slutade röka helt hade jag haft perioder då jag helt enkelt inte orkade röka visa dagar. Jag var trött på lukten och allt som hade med cigaretter att göra. Dom fick mig att må illa och spyfärdig. Jag är övertygad att det var ett sätt för min kropp att säga ifrån.  Jag var trött på att mitt hår och alla mina kläder konstant luktade rök, något som i längden inte alls var fräscht.

I slutet av februari månad vaknade jag upp en tidig morgon och beslutade mig för att inte röka mer. Utan några hjälpmedel som helst eller cold turkey som amerikanerna säger. Slutade rakt av utan någon nedtrappning, de första 2 - 3 dagarna var smått jobbiga men absolut ingenting som jag inte kunde klara av eftersom jag var så bestämd. Att dessutom se min man tända en cigarett och se honom röka bort sitt liv gjorde mig bara ännu mer motiverad. Jag är STARK, jag vill INTE röka mer, jag KAN DETTA. Abstinensen kickade in efter exakt 1 vecka och då var den som starkast men efter att ha tagit mig igenom den dagen så försvann abstinensen helt. Efter det var det lätt som en plätt, dagarna gick och plötsligt hade det gått ännu en vecka, sedan hela månaden och plötsligt ett halv år. 

Idag är jag inne på min 9e månad som rökfri &  så här bra har jag inte mått på länge!  Min hy är inte lika torr och gråglåmig, mitt doftsinne är lättare och jag kan gå upp för mina trappor utan att flåsa ihjäl mig. Maten smakar godare och när jag tar ett glas moscato känner jag inte behovet av att röka för det smakar minst lika gott. Och jag sparar mina pengar.  Istället för att lägga 50 kronor på ett cigarett paket köper jag istället rosor eller ansiktsmasker på eBay.  

Till er som röker :  jag skulle kunna ge er miljontals olika anledningar varför ni ska sluta röka men jag är säker på att ni redan vet dom. När du röker är det som att du bokstavligen röker upp dina pengar. Det är lika bra att rulla ihop en 50lapp och tända eld på den för det är precis det du gör varje gång du köper ett paket cigaretter. TESTA! Det är precis samma sak, ska du se. Jag uppmanar er som röker till att sluta röka, det ger dig absolut ingenting, noll, zero, nada, niente.  Om du vill sluta så gör det för dig själv inte för att andra vill. Du kan om DU vill. ♥

 

DET HÄR HJÄLPTE MIG : 

√ Ta en dag i taget.

√ Trappa inte ner, sluta omedelbart.

√ När abstinensen kikar in distrahera dig då med något annat. 

√ Ett röksug håller sig bara i några minuter, du klarar detta ! 

√ Du kan om du vill.

√ Undvik vissa situationer, typ som fester eller liknande. Iallafall tills du känner att du klarar av det. 

√ Gör det för dig själv, för din hälsa & din framtida kropp. 

√ Prata om det, berätta för dom som står nära dig.

√ Belöna dig själv.

√ VAR STOLT !