VARNING FÖR ETT LÅNGT & KÄNSLIGT ÄMNE... 
 
 
 
 
 
Varje dag fÄr jag mÀngder med följar förfrÄgningar frÄn olika instagram konton med fokus pÄ piratkopior. Det Àr en av de största anledningar till att jag idag har gjort mitt Instagram konto privat. Jag blir mörkrÀdd av alla dessa instagramkonton & önskar att Instagram hade mer strikta regler. Det Àr inte okej och de blir allt fler för varje dag. 
 
 
NÀr jag var yngre brukade jag köpa vÀskor frÄn modekedjior som H&M,  Gina Tricot och Bershka. Jag tyckte om dom och kunde oftast hitta riktigt snygga vÀskor, dÀr emot var kvalitén inte den bÀsta. Med tiden tröttnade jag pÄ att mina vÀskor snabbt gick sönder, det kunde vara att tyget sprack, axelremet gick av eller stygnen gick upp.  Plusade man ihop alla pengarna man kunde lÀgga pÄ en vÀska under ett helt Är sÄ blev det en hel del pengar till slut. Jag har alltid haft en förkÀrlek för dyra vÀskor sÄ det var inget konstigt för mig att satsa pÄ dyra vÀskor istÀllet.  Tidlösa vÀskor som hÄller lÀngre och som har ett vÀrde, som man sedan kan sÀlja vidare om man nÄgon dag skulle tröttna.
 
 
Jag Àr inte felfri, vid flera tillfÀllen köpte jag faktiskt piratkopierade prylar. Vilket aldrig kÀndes bra för jag kunde anvÀnda vÀskan vid max tvÄ tillfÀllen för att sedan gömma den lÀngst inne i garderoben, och plocka fram skÀmskudden. Jag kom till instinkt ganska snabbt att piratkopior var inte nÄgot för mig och jag kunde inte förmÄ mig sjÀlv att gÄ runt med en piratkopierad vara. Det kÀndes verkligen inte bra för jag kunde helt enkelt inte stÄ för det. Jag kunde inte bÀra den med stolhet, Jag visste att det var fel men mer Àn sÄ visste jag inte för jag var okunnig.  Det Àr skit enkelt att köpa piratkopierade produkter men det Àr Ànnu svÄrare att göra sig av med dom eftersom det Àr olagligt att sÀlja piratkopior. SÄ alla dom pengarna man lÀgger pÄ piratprylar fÄr man sÀllan tillbaka.  Och det var inte förens jag fördjupade mig i  Àmnet och började lÀsa pÄ som jag först insÄg hur stort detta egentligen Àr  och den stora problematiken i det hela och dÄ mÄdde jag bara illa. 
 
 
 
 
YSL BLOGGER BAG | HÄR 
 
 
MĂ„nga förknippar piratkopior med stackars barn som jobbar flera timmar under hemska förhĂ„llanden i fruktansvĂ€rda miljöer för en skit lön men det Ă€r sĂ„ mycket mer som ligger bakom. Baksidan av piratkopior handeln Ă€r mörk och vidrig. Barnen Ă€r bara ett verktyg som dessa kriminella utnyttjar för att fĂ„ jobbet gjort och en del av barnen blir till och med tvingade utan att fĂ„ nĂ„got betald. I verkliga livet Ă€r det karteller och andra ligor som tillverkar dessa piratkopior för att kunna finansiera sina kriminella verksamheter.  SĂ„ den dĂ€r ursĂ€kten  "Äsch vad gör det om jag köper en piratkopieradvĂ€ska, det skadar inte nĂ„gon bla bla " funkar inte, för medvetet eller omedvetet nĂ„gonstans vet man att det Ă€r fel. Genom att köpa piratkopior hjĂ€lper vi dessa kriminella organisationer att fortsĂ€tta finansiera deras drogsmuggling - vapenhandel och pengatvĂ€tt. Piratkopierade varor tillverkas i en bransch utan insyn eller kontroll, i fabriker dĂ€r arbetarna oftast Ă€r illegala invandrare helt utan rĂ€ttigheter. MĂ€nniskohandel, vĂ„ld och droger Ă€r vanligt förekommande. Det finns skrĂ€ckrapporter om fabrikslokaler som stinker av kemikalier och dĂ€r de slutkörda unga anstĂ€llda gĂ„r pĂ„ metaamfetamin för att orka arbeta. 
 
Jag vet att mĂ„nga resonerar "en Louis Vuitton vĂ€ska kostar 9000 kr nĂ„got jag aldrig kommer ha rĂ„d med, sĂ„ det Ă€r lika bra att jag lĂ€gger 500 pĂ„ en kopia istĂ€llet, ingen kommer Ă€ndĂ„ att mĂ€rka". Varför tĂ€nker vi sĂ„ nĂ€r det kommer till mĂ€rkesprylar? För inte tĂ€nker vi sĂ„ nĂ€r det kommer till bilar eller mat ? "Äsch jag har inte rĂ„d med en egen bil sĂ„ jag snor nĂ„gon annans". Varje Ă„r förlorar dessa modehus miljoner till dessa kriminella organisationer. Vi kanske inte tĂ€nker lĂ€ngre Ă€n vĂ„ra nĂ€sor men hur skulle det kĂ€nnas för dig om du designade din egen vĂ€skkollektion men nĂ„gon annan kopierade dom och tjĂ€nade pengar pĂ„ det ? Det Ă€r precis samma sak, det Ă€r med andra ord ocksĂ„ stöld. Ja, dessa modehusen mĂ„ tjĂ€na oĂ€ndligt med pengar men det gör det inte mer rĂ€tt det Ă€r fortfarande fel. 
 
 
 
 
 
SPEEDY BANDOULIÈRE 25 BLACK MONOGRAM EMPREINTE | HÄR
( Min bff's fina vÀska )
 
 
Summan av kardemumman man blir inte lyckligare av piratkopior. Skillnaden med att köpa Ă€kta och kopia Ă€r GIGANTISK. NĂ€r man köper Ă€kta varan sĂ„ kĂ€nns det underbart, frĂ„n sjĂ€lva upplevelsen, till att gĂ„ in i affĂ€ren, vĂ€lja ut vĂ€skan man vill ha, betala för den och bĂ€ra den med stolthet.  SĂ„ spara dina pengar Ă€ven om det tar veckor, mĂ„nader, Ă„r och köp den riktiga istĂ€llet. Du kommer att kĂ€nna dig sĂ„ stolt, för du kommer att minnas hur hĂ„rt du jobbade för den. Är man inte villig att lĂ€gga den summan som vĂ€skan, plĂ„nboken eller skorna faktiskt kostar, sĂ„ ska du helt enkelt inte ha det.
 
Jag uppmanar alla er som köper eller kÀnner folk som köper piratkopior att sluta med det, ge inte era pengar till dessa kriminella. Jag vet att det kan vara svÄrt att lÄta bli frestelsen med att köpa piratkopierade produkter speciellt nÀr priserna Àr sÄ billiga som en flaska prosecco. PÄ semesterorter vÀrlden över kryllar det av dÄliga kopior av lyxprodukter. Louis Vuitton , Chanel och Céline-liknande vÀskmodeller med Prada-loggor som sÀljs pÄ gatorna. Köp inte dessa.
Enligt svensk lag Àr det inte olagligt att som konsument köpa en piratkopia. Men om du handlar piratkopior pÄ plats i ett annat land som tex Italien kan det leda upp till vÀldigt dyra böter. Blir du pÄkommen med att köpa en mÀrkeskopia kan du fÄ böta sÄ mycket som 10 000 euro eller cirka 90 000 svenska kronor. NÄgot jag tycker att alla europeiska lÀnder borde ha. MÄnga inser inte den stora problematiken kring detta och sidor som Wish, Aliexpress och Ebay som bara gör det vÀrre. Om du inte har rÄd med en LV, Chanel, Gucci , Prada vÀska sÄ ska du inte ha en LV, Chanel, Gucci, Prada-vÀska helt enkelt. GÀller samma sak oavsett produkt. 
 
 
HÀr hittar ni mer information om Piratkopior. -   Tullverket  | HallÄKonsument.