Finns det något bättre än traditionella saffransbullar eller lussabullar ? Jo, smarriga saffransbullar med mandelmassa och vit choklad. Lagom till tredje advent passade jag på att äntligen baka lussebullar men i år blev det en liten twist på dem. Kände att det var dags att pröva något nytt och mannen min uppskattade det massviss. Dessutom är dom så mycket godare och saftigare, och inte ett dugg svåra att göra heller. 
 
 
 
fortsätt scrolla neråt för receptet ▾
 
 
 
Så här gör du :
 
1. Smula sönder jästen i en bunke.
 
2. Smält smöret och tillsätt mjölken till max 37°C . Var noga med att inte värma mjölken för mycket för då dör jästen. Häll mjölkblandningen över jästen lite i taget så att den löser sig.
 
3. Rör ner saffranet, sockret och övriga ingredienser och nästan all mjöl. Arbeta degen kraftigt och smidig. Strö mjöl över degen och låt jäsa i ca 40 min under en bakduk på en varm plats (ovanför spisen).
 
4.  Värm ugnen på 225 grader. Ta upp degen på en mjölat bord.  Dela degen i två bitar. Kavla ut till en rektangel och bred på mandelmassasmöret. (Blanda mandelmassan & smöret.)
 
5. Vik rektangeln på mitten, jämna sidor. Kavla ut lite och skär sedan i ca 2cm breda remsor. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp (som en byxa). Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och forma till en fin knut.
 
6. Lägg bullarna på en plåt med smörpapper eller använd muffinsformar. Låt jäsa i 30 minuter.
 
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg med några droppar vatten. Strö mandelspån, vita choklad knappar och pärlsocker på om du vill. Grädda i ca 5-9 minuter.