VÀrlden har fÄtt höra och lÀsa mycket om de miljontals judar vars liv blev tagna under andra vÀrldskriget men vad hÀnde med Warszawa och Warszawaborna under och efter vÀrldskriget ? Hur kunde denna staden som lÄg i högar av ruiner ta sig upp och ÄteruppstÄ som fÄgeln Fenix till en vacker stad med höga skyskrapor som den har idag ? Warszawas upprorsmuseum vars namn pÄ polska Àr Muzeum Powstania Warszawskiego öppnade 2004, pÄ sextioÄrsdagen av upproret,och hedrar de Warszawabor som kÀmpade och dog för ett fritt Polen och ett fritt Warszawa. Det polska folket satte upp en motstÄndsarmé och stred hÄrt mot nazisterna. Det stora upproret startade 1 augusti 1944, och höll pÄ i 63 lÄnga dagar, ett hjÀltemodigt men dessvÀrre misslyckat försök att frigöra Warszawa frÄn den tyska ockupationsmakten, men som hade stora verkningar i historien. Upproret krossades och deltagarna i motstÄndsrörelsen tillsammans med mÄnga civila; barn, kvinnor och gamla, avrÀttades eller deporterades till koncentrationslÀger. Upp emot tvÄhundratusen av stadens invÄnare, de flesta civila, berÀknas ha dött. Hitler beordrade att staden skulle jÀmnas med marken, och efter en tid av sprÀngningar och anlagda brÀnder lÄg cirka Ättiofem procent av Warszawa i ruiner. DÀrefter gick de sovjetiska styrkorna in och erövrade staden. Det Àr ett rörande och tidvis ruskigt museum som visar hur det var att leva i stÀndig skrÀck. Man har samlat 800 utstÀllningsobjekt och runt 1 500 fotografier, förutom filmer och audioinspelningar. Med hjÀlp av ljud och bilder, samt film, visar man pÄ ett mycket gripande sÀtt vad som hÀnde i Polen, och speciellt Warszawa, under denna tid.
 
 
Allt detta skedde för inte sÄ lÀnge sedan, och det finns fortfarande de som kommer ihÄg hur det var. Vi stötte pÄ en gammal man Warszawabo som satt vid ett hörn som av nÄgon anledning började prata med oss, han var 96 Är och hade isblÄa ögon. Han berÀttade hur han fortfarande kommer ihÄg dom dagarna frÄn andra vÀrldskriget. Jag kÀnde hur mina ögon fylldes av tÄrar sÄ rörd som jag blev av hans nÀrvaro, ord och blick i hans ögon. Jag kan inte ens förestÀlla mig hur det kÀnns för de vars förÀldrar eller far- och morförÀldrar upplevde det hela, eller för de som till och med har egna minnen frÄn den tiden som denne gamle man. Ett otroligt rörande men framförallt lÀrorik besök.
 
IntrĂ€det till museet kostar 25 zloty som motsvarar cirka 60 svenska kronor, pĂ„ söndagar Ă€r det gratis intrĂ€de för alla. Öppet alla dagarna till kl. 18.00 och stĂ€ngt pĂ„ tisdagarna och övriga heldagar. HĂ€r kan ni lĂ€sa mer om det eller boka biljetter. 
 
 
 
 
 
Om ni har sett filmen "Pianisten" sÄ vet ni vem detta Àr :
WƂadysƂaw Szpilman en polsk kompositör och pianist, som lyckades undkomma förintelsen under Tysklands ockupation av Warszawa under kriget genom att frĂ€mst jobba som pianist. Han tvingades leva i Warszawas getto och lyckades senare att rymma dĂ€rifrĂ„n och gömma sig utanför gettot till krigsslutet. Han gifte sig senare och dog Ă„r 2000. 
 
 
 
TÀnk er att titta ut genom fönstret och se sin stad sÄ hÀr, i bara lÄgor och ruiner. Hitler var inte nöjd med all smÀrta han orsakat tusentals av mÀnniskor och slutade inte dÀr, hela Warszawa skulle utplÄnas.
 
 
 
 
85% av Warszawa lÄg i ruiner i slutet av 1944, som ni ser hÀr.  
 
 
 
Den polska armén hade under upproret dÄlig utrustning och tillgÄng till vapen. Civilare gjorde dÀrför egna hemmagjorda vapen att slÄs med. För varje tysk soldat som dödas av polackerna starffade Hitler med att döda hundratals civilare. 
 
 
 
 
Maly Powstaniec "he Little Insurrectionist"
Pojkstatyn ni ser ovanför Àr en staty för att hedra alla de barnen soldater som slogs under Warszawa upproret 1944 och gav sina liv.
 
 
Barnleksaker under andra vÀrldskriget.
 
 
 
 
Min polska guide aka bÀstis, vars mor & farförÀldrar levde under denna hemska tid. 
 
 
 
 
 
 
Killarna diskuterar denna hemska vÀrldshistoria..
 
Kloakerna som bÄde civilare och soldater anvÀnde för att ta sig mellan stadsdelarna. De kunde gÄ upp mot tjugo timmar i dessa kloakerna fulla med mÀnniskoavföring Ànda upp till midjan och högar med döda kroppar. En del kunde inte motstÄ det trÄnga utrymmet, fick psykoser och blev paranoida. MÄnga dog av utmathet eller sjÀlvmord..
 
 
 
 
 
Goliath – tysk bomb pĂ„ larvfötter.
Under andra vÀrldskriget tog tyskarna fram en sjÀlvgÄende bomb. Den trÄdstyrda miniatyrstridsvagnen anvÀndes för att slÄ ut motstÄndsnÀsten under upproret i Warszawa 1944.
 
 
Polska soldaters uniformer.